Bugun...
Bizi izleyin:



EXPO 2023 Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı

Tarih: 15-10-2023 13:58:59 + -


EXPO 2023 Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı


EXPO 2023 Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı

 

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Onikişubat Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen EXPO 2023’ün açılış programı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış programında konuşan Başkan Hayrettin Güngör, “EXPO 2023’ün şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Uluslararası alanda şehrimizin tanınırlığını arttıracak bu organizasyonda emeği geçen herkesi canı gönülden kutluyorum” dedi.

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, ‘Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık’ temasıyla Onikişubat Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen EXPO 2023’ün açılış programına katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın onur konuğu olarak katıldığı açılış programında; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Mükerrem Ünlüer, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, oda ve STK temsilcileri, EXPO yetkilileri ve çok sayıda vatandaş da yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın videolu mesajı da katılımcılara izletildi.

Kahramanmaraş’a Değer Katacak Bir Organizasyon

EXPO2023’ün açılış konuşmasını yapan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Şehrimizin tüm alanlarda var olan potansiyelini ulusal ve uluslararası arenada daha tanınır hale getirmek için 2018 yılında EXPO için müracaat ettik ve şimdi de EXPO2023’ün açılışı için bir aradayız. 70 bin metrekare büyüklüğünde devasa bir havuz yaptık, Uğur Böceği ve Kelebek Bahçesi ürettik, Kahramanmaraş’ımızın yöresel lezzetleri ve geleneksel el sanatlarının tanıtımının yapılabileceği Arasta Çarşı inşa ettik, 300’ün üzerinde hobi evi hazırladık. Kahramanmaraş’ımıza katma değer sağlayacak bir proje. EXPO2023’e katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” cümlelerini kaydetti.

 

Kahramanmaraş, Çok Özgün Bir Coğrafyaya Sahip

Açılış programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Dünyanın en önemli fuar organizasyonlarından olan EXPO’nun, büyük depremler yaşamış Kahramanmaraş’ımızın ev sahipliğinde gerçekleşmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Kahramanmaraş; tarihi kimliği, kültürel birikimi ve özgün coğrafi yapısıyla ülkemizin en güzel şehirlerinden biri. Coğrafyasındaki bu farklılık ve iklim çeşitliliği, şehrimize muhteşem bir zenginlik ve doğal güzellik sunmaktadır. Gerek endemik bitki türleri bakımından zenginliği, gerek coğrafi işaretli ürünleri ve gerekse bereketli coğrafyasıyla bu özgünlüğünü pekiştirmiştir. Maraş Dondurması, Maraş biberi, Maraş sumağı, maraş tarhanası, Maraş cevizi ve gastronomisiyle haklı bir şöhrete sahiptir. Bu fuarın “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” temasıyla şehrimizde yapılıyor olması da oldukça anlamlı” dedi.

Şehrimizin Tanınırlığına Katkı Sağlayacak

Başkan Hayrettin Güngör konuşmasının devamında, “Bugüne kadar şehrimizde sanat, edebiyat, tarım ve spor alanlarında birçok uluslararası etkinlik düzenledik. Şehrimizin en önemli değerlerinden olan Maraş Dondurması’nı ulusal ve uluslararası arenada daha tanınır hale getirmek için inşallah önümüzdeki süreçte bir Dondurma Festivali düzenleyeceğiz. Bugün de uluslararası geçerliliği herkes tarafından bilinen EXPO 2023 Fuarı’nın açılışında bir aradayız. Özellikle yaşadığımız deprem felaketinden sonra, böyle uluslararası organizasyonun yapılabiliyor olması her şeye rağmen şehrin ruhundaki dinamizmi göstermekte ve bu dinamizm bize cesaret vermekte, ümidimizi beslemektedir. Bu vesileyle; Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde gerçekleşen; Türkiye Yüzyılı hedefine katkı sunacak EXPO 2023’ün şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Uluslararası alanda şehrimizin tanınırlığını arttıracak bu organizasyonda emeği geçen herkesi canı gönülden kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

EXPO Yeni Miladın Başlangıcı Olacaktır

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Kahramanmaraş’ımız için bugün çok özel bir gün. Kahramanmaraş, öncü ve örnek bir şehir olduğunu şartlar ne olursa olsun ortaya koymaktadır. Şehrimiz tüm zorluklara rağmen bunun üstesinden gelmek adına çok büyük bir çaba ortaya koydu. EXPO2023 bu bağlamda da çok önemli. Şehrimizin tanıtımı ve ekonomimizin gelişimine katkı sağlayacaktır. EXPO 2023, Kahramanmaraş’ımız için yeni bir miladın da başlangıcı olacaktır. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Kahramanmaraş, Marka Şehir Yolunda

EXPO 2023’ün açılışı için Kahramanmaraş’a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bugün kültürlerin ve tarihlerin kesişim noktası olan Anadolu’da kültürümüzü tanıtacağımız ve 21 farklı ülkeden kültürlerini tanıyacağımız EXPO 2023’ün açılışı için bir aradayız. Bu organizasyonun, asrın felaketinden önemli derecede etkilenen Kahramanmaraş’ın marka şehir olma yolundaki yeni başlangıçlara vesile olmasını diliyorum. 1960 yılından bu yana her yıl dünyanın farklı yerinde düzenlenen EXPO’nun bu yıl Kahramanmaraş’ta düzenlenmesi elbette son derece memnuniyet verici. Organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.

 

Eskisinden Daha Güçlü Kahramanmaraş

EXPO 2023 açılış programının onur konuğu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, programda yaptığı konuşmada, “Kahraman şehrimiz Kahramanmaraş’ı doğasıyla, tarihiyle ve kültürüyle dünyaya açan bu organizasyonun açılışında yer almaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Binlerce yıllık köklü bir tarihe, kültürel ve doğal zenginliklere sahip Kahramanmaraş, ne yazık ki 6 Şubat’ta depremlerle sarsıldı. Böylesi bir felaketten kısa bir süre sonra EXPO gibi uluslararası bir organizasyonun yapılabiliyor olması bölgedeki iyileşmenin ve canlanmanın bir göstergesidir. Onikişubat Belediyesinin gayretiyle gerçekleşen EXPO organizasyonu o zor günlerden sonra Kahramanmaraş’ın eskisinden de daha güçlü bir şekilde ayağa kalkacağının en açık kanıtıdır” cümlelerini kullandı.

 

Doğa Dostu Şehir Teması Kahramanmaraş’a Çok Yakıştı

EXPO’nun düzenlendiği şehirlerde sosyal hayatı canlandırdığı ve ekonomik olarak artı değer kattığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Küresel deneyim paylaşımına ve iş birliğine ilham vermesinin yanı sıra sürdürülebilir bir kalkınma yolunda yeni ortaklıkları teşvik eden EXPO gerçekleştiği bölgelere değer katan bir etkinliktir. Ülkemizde ilk olarak Antalya’da, ardından Hatay’da gerçekleşen botanik EXPO, bu kez de Kahramanmaraş ev sahipliğinde hayat buluyor. Düzenlendiği şehirlerin sosyal hayatını canlandırırken bölgeye ve kentlere de ciddi ekonomik katkı sunmuştur. Doğa Dostu Şehir temasının Kahramanmaraş’a ve ülkemize çok yakıştığını düşünüyorum” dedi.

 

Kahramanmaraş’ın Cazibe Merkezi Olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasını,” EXPO’nun ev sahibi kente temel katkısı, bu çerçevede yapılan yatırımların kalıcı olması ve sonrasında bölgeye hizmete devam etmesidir. EXPO sayesinde Kahramanmaraş’ta atıl durumda bulunan 789 bin metrekarelik arazi, donatılar ve yaşam alanına dönüşmüştür. Kristal Lagün Gölü, Kelebek ve Uğur Böceği Bahçesi, Arasta Çarşı, Nikâh Sarayı, Amfi Tiyatro ve hobi evleri uzun yıllar kente hizmet edecektir. Bu alan Kahramanmaraş ve özellikle Onikişubat halkı için bir cazibe merkezi olarak varlığını korumayı sürdürecektir. Ayrıca Botanik EXPO’daki muhteşem projeler ve ağırlayacağı misafirler, bölge istihdamına ve ekonomisine sağlayacağı katkının yanında büyük acılar yaşayan Kahramanmaraşlı hemşehrilerimize moral ve destek olacaktır” cümleleriyle noktaladı. Protokol konuşmalarının ardından kurdele kesilerek EXPO 2023’ün açılışı gerçekleştirildi. Protokol üyeleri devamında EXPO alanında incelemelerde bulunarak Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’ten bilgiler aldı.




Bu haber 919 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Gündem Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI