Bugun...
Bizi izleyin:



Uluslararası Tarih Kültür Sanat Sempozyumu Sona Erdi

Tarih: 22-02-2020 10:51:07 + -


Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında I. Uluslararası Kahramanmaraş Tarih, Kültür, Sanat Sempozyumu yapıldı.


Uluslararası Tarih Kültür Sanat Sempozyumu Sona Erdi

Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100. yılına özel yapılan I. Uluslararası Kahramanmaraş Tarih, Kültür, Sanat Sempozyumu’nda tam bir bilgi şöleni yaşandı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, El Sanatları Derneği işbirliğiyle düzenlenen sempozyum, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde iki farklı salonda üç gün sürdü. 108 tebliğin sunulduğu uluslararası sempozyuma Kazakistan, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırgızistan, Macaristan, Polonya ve Moğolistan’tan da öğretim görevlileri katıldı.

 

Yurtiçi ve yurtdışından gelen öğretim görevlileri, akademisyenler, araştırmacılar Kahramanmaraş’a özgü geleneksel el sanatlarından nakışlı postal, çarık, yemeni, işlemeli ayakkabı, ahşap oyma, baston, aba, tel kırma, keçe yelek, halı-kilim, dantel, çorap gibi çeşitli alanlarla ilgili tebliğ sundular. Kahramanmaraş’ta icra edilen geleneksel el sanatlarının, diğer yörelerde yapılanlardan farkı, tarihleriyle birlikte dinleyicilere aktarıldı. Birçok sanat dalı Adem Durdi, Hasan Kıran, Ahmet İhsan Aslantürk gibi sanatçılar üzerinden örneklendirilerek ayrıntılarıyla değerlendirildi.

 

Sempozyumda Kahramanmaraş’ı tarih, kültür, sanat açılarından bütünüyle ele almak amaçlanmıştı. Bu yüzden Maraş’ın Haçlı Seferleri’nin ilk yarısındaki yeri, İstiklal Madalyası’nın verilmesi gibi tarihî; düğünlerde yapılan geleneksel adetler gibi toplumsal; Abdal Halil Ağa örneğinde vurmalı çalgılar gibi müzikal; Germanicia mozaikleri gibi sanatsal; Necip Fazıl Kısakürek şiiri gibi edebî konular bilimsel veriler eşliğinde müzakere edildi.

Sempozyum 18-20 Şubat 2020 tarihleri arasında yapıldı. Birbirinden ilgi çekici tebliğler, kitap olarak da yayımlanacak.

Sempozyumla bağlantılı olarak aynı gün paralel açılan Kahramanmaraş Geleneksel El Sanatları Sergisi de yoğun ilgiyle karşılandı.

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve El Sanatları Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Tarih, Kültür, Sanat Sempozyumu ve Sergisi için Kahramanmaraş’a gelen akademisyenler Kahramanmaraş’a hayran kaldıklarını ifade ettiler. Sempozyum dolayısıyla geldikleri Kahramanmaraş’ı gezme imkanı bulduklarını belirten akademisyenlerin kentle ilgili görüşleri ise şu şekilde;

Mohammad Parvin Ghods - Musician Manager Of Afarinesh Art Institute

“İran Tebriz’den Kahramanmaraş’a sempozyum için geldim. Burada bulunmakla iftihar ediyorum. Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100. Yılı kutlamalarına yetiştim. Daha önce Kahramanmaraş’ın adını duyardım ama hiç görmemiştim. İlk defa gördüm. Çok memnun oldum. Bizi çok iyi karşıladılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

Atena Faraji - Computer Engineer  Manager of NeyNameh Art Institute

“Kahramanmaraş’ı çok güzel buldum, insanları sıcakkanlı. Burada olmaktan çok mutlu oldum. Sempozyuma davet edilmek benim için güzeldi. Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100. Yılını kutluyor, hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum.”

 

Mitra Setareh Sobh - Mohammad Amin Educational Complex

“Kahramanmaraş çok güzel bir şehir. İnsanları çok cana yakın ve sıcakkanlı. Şehrin de çok güzel bir şehir olduğunu gördüm. Kahramanmaraş’ın el sanatlarını gördüm, çok beğendim. Mesela Maraş İşi’ne bayıldım. Bunlar çok güzel işler. Kahramanmaraş bence Türkiye’nin en önemli bölgesi olarak turizm alanında hizmet sağlayabilir. Burada olmaktan çok mutluyum. Bizi davet ettiğiniz, ağırladığınız için Başkanınıza teşekkür ederim. Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100. Yılına İran’dan tebriklerimi iletirim.”




Bu haber 13094 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Kültür Sanat Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI