Bugun...
Bizi izleyin:



Milyonlarca kişiye müjde! Yeni dönem başlıyor...

Tarih: 28-12-2018 10:19:23 + -


BES'te yeni dönem başlıyor. 1 Ocak itibarıyla cayma hakkını kulananlar için zorunlu geri dönüş süresi 3 yıla uzatıldı. GSS borcunu 31 Aralık'a kadar ödeyene ceza yok. Köprü cezalarına af geldi, ücretler 2019'da artmayacak


Milyonlarca kişiye müjde! Yeni dönem başlıyor...

Hükümet, milyonlarca kişiyi ilgilendiren üç önemli düzenlemeyi hayata geçirdi. Katılımcı sayısı 7 milyona ulaşan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni yılla birlikte yeni dönem başlıyor. BES'ten ayrılanlar 3 yıl içinde sisteme tekrar dahil edilecek. 18 yaşını doldurmayanlar da BES'lenecek. Köprü cezalarına af öngören yasa tasarısı kabul edildi. Cezasını ödeyen vatandaşa parası iade edilecek. Trafik cezaları da 2019'da artmayacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını 31 Aralık'a kadar ödeyenin gecikme cezası silinecek.

VARAN 1

 

BES'ten çıkan bir daha dönebilecek

BES'te yeni dönem başlıyor. 1 Ocak itibarıyla cayma hakkını kullananlar için daha önce 2 yıl olan zorunlu geri dönüş süresi 3 yıla uzatıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı süreyi 1 yıla kadar azaltabilecek, 5 yıla kadar artırabilecek. Yeni yılda, 5-9 çalışana sahip 283 bin şirket sisteme dâhil olacak. Sisteme geri dönüş imkânı tek seferle sınırlandırıldı.

 

18 YAŞ ALTI DAHİL

İşverenin tercihine bırakılmak suretiyle sisteme erken girişlere imkân tanındı. Çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak. Dün itibarıyla emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde ise 1 Ocak 2017 tarihi esas alınacak.
Çalışan sıfatı haiz olmak kaydıyla 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da yönetmelik kapsamında emeklilik planına dahil edilecek. İşverenlere de sisteme dahil olmaları için 2 ay süre tanınacak. Şu anda BES'e katılımcı sayısı 6.9 milyon, toplanan fon miktarı da 86.7 milyar TL.

 

VARAN 2

 

GSS borcunu ödeyenin cezası silinecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının gecikme cezalarına ilişkin açıklama yaptı. 1 Ocak 2012'den beri uygulanan GSS'den faydalananların oranının yüzde 99.1 olduğunu belirten Selçuk, GSS prim borçlarını 31 Aralık'a kadar ödeyenlerin gecikme cezasının silineceğini açıkladı. Selçuk, şunları kaydetti: "31 Aralık 2018 tarihine kadar söz konusu prim borçlarının ödenmemesi halinde bu borçlara geçmişe yönelik gecikme cezası ve gecikme zammı ekleneceği için vatandaşlarımız sağlık hizmetlerine erişimde sağlanan bu imkânı kaçırmasın."

 

VARAN 3

 

Köprü cezalarına af

Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi önceki gün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçenlere kesilen idari para cezaları uygulanmayacak, ödeyenlere iade edilecek. Cezalar 2019'da artırılmayacak. Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan tahsilatlar, 28 Şubat 2019'a kadar başvurulması halinde 29 Mart 2019'a kadar ret ve iade edilecek. Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içerisinde belirlenen alanlarda yer alan taşınmaz malikleri de yapı kayıt belgesinden yararlanacak. Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar'daki bazı bölgeler bu kapsama dahil ediliyor. Emniyet'in POLSAN'ı güçlendiriliyor.

 

 




Bu haber 1957 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER Ekonomi Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Otobüsleri Güzergahları
  • Atatürk
    Atatürk
  • Fantastik
    Fantastik
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • Bebişler
    Bebişler
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
    ÇAKICI REİS SON KLİP www maraskenthaber com
  • Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
    Amerikalı Çocuklar Türk Yemeklerini Tadıyor!
  • Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
    Leğenin İçindeki Gorilin Profesyonellere Taş Çıkartan Dans Performansı
  • Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
    Avrupa'nın En Uzun Bacasına Tırmanan Çiftin Akıllara Durgunluk Veren Macerası
  • Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
    Kütür Kütür Bambu Ağacı Yiyen Panda
  • Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
     Pixar Filmlerinin 1984'ten Günümüze Evrimi
VİDEO GALERİ
YUKARI